New York Round Midnight krijgt navolging in Zuid-Afrika

FloorUncategorizedLeave a Comment

De theaterproductie New York Round Midnight heeft twee seizoenen met veel succes opgetreden in de Nederlandse theaters. In Zuid-Afrika gaat binnenkort een voorstelling in première die geïnspireerd is op deze show.

Vorig jaar bezocht een Zuid-Afrikaanse delegatie, bestaande uit festivaldirecties, muzikanten en docenten het festival Rabobank Amersfoort Jazz waar deze voorstelling werd vertoond. Zij waren zeer enthousiast over de aanpak om jazzmuziek voor een breed publiek aantrekkelijk te maken met een topcast, zorgvuldig gekozen nummers en een goed verhaal.

Daarop kwam de vraag of het ook mogelijk was de show uit te voeren met Afrikaanse musici in Johannesburg en Pretoria, maar wel geënt op het Nederlandse concept. De muziek van de voorstelling is gemaakt door Rolf Delfos, Marius Beets en Ben van den Dungen. Alle drie waren zij enthousiast over het idee. De originele tekst is geschreven door musicus/journalist Koen Schouten. Deze is door saxofonist en conservatoriumdocent Karen Devroop aangepast naar een Afrikaans verhaal.

Rolf Delfos zegt “Jazz is universeel en heeft wereldwijd liefhebbers. Het blijft fascinerend hoe je met elkaar kunt communiceren in een muzikale taal die grenzeloos is.” Naast New York Round Midnight wordt in nauw overleg ook een programma geschreven dat gaat over de ontstaansgeschiedenis van de Zuid-Afrikaanse jazzmuziek.  Rolf en Marius hebben een compositieopdracht ontvangen vanuit Zuid-Afrika om bekende traditionele jazz standards te bewerken.

Deze voorstelling wordt in oktober van dit jaar gespeeld op een nieuw jazzfestival wat wordt geïnitieerd door de University of Pretoria. Een gedeelte van de Nederlandse cast zal hierbij ook aanwezig zijn en in de week voorafgaand diverse Zuid Afrikaanse musici begeleiden om de beide shows zelf te kunnen uitvoeren.

De productie New York Round Midnight is in Nederland tot stand gekomen in samenwerking met Stichting JazzNL en Sena Performers. Momenteel speelt het vervolg ‘Swingin’ Harlem’ in vele theaters door heel Nederland.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *